hírek - közlemények

2010. december 3.


Békéscsabán a mai napon adta át hivatalosan a Szent László Szolgálat Kelet-Magyarországi regionális vezetője Farkas Zoltánnak, a Békés Megyei Közgyűlés elnökének, illetve egészségügyi és szociális intézményi vezetőknek azt a 35.000 doboz - vitaminokat, és erőnlétet javító komponenseket tartalmazó - gyógyszerből álló segélyszállítmányunkat, amit a Békés megyében élő, idős, beteg, legyengült szervezetű rászorulók térítésmentes támogatására szántunk. 
Az egyébként vény nélkül is kapható gyógyszerek egy jelentős részét mindenek előtt a Sarkadi és a Mezőkovácsházi  - kiemelten veszélyeztetett, hátrányos helyzetű minősítésű - kistérségekben, háziorvosok ellenőrzésével osztják ki önkénteseink. A gyógyszerekből három, a megyében működő kórház és a Békés Megyei Képviselő Testület által fenntartott további tizenkét intézmény is részesül. A jelenlegi adományunk értéke eléri a 24 millió Ft-ot.

A Szent László Szolgálat ugyanakkor már egy újabb nagy értékű segélyszállítmány eljuttatását szervezi a Békés megyei nélkülöző embertársaink segítése céljából: több mint egy millió forint értéknek megfelelő, különféle higiéniai cikkeket osztanak ki majd önkénteseink lehetőleg még Karácsony előtt.

2010. december 2.


Újabb segélyszállítmányt küldtünk Püspökladány és a Sárrét rászoruló lakosainak támogatása céljából.

Az 1.320 pár új női cipőből, a több ezer könyvből, a - bár használt, de jó minőségű, mosott, fertőtlenített - fürdőszobai és hálószobai textíliákból, az új és használt ruhákból, valamint nem utolsó sorban 10.000 doboz - vitaminokat, és erőnlétet javító komponenseket tartalmazó - gyógyszerből álló adományunkat Arnóth Sándor országgyűlési képviselő, Püspökladány polgármestere és Győry Balázs, Szerep polgármestere vették át dr.Kató Ernőtől, a Szent László Szolgálat elnökétől. Az átadáson megjelent több, helyben működő karitatív szervezet vezetője is. Nagy Ildikó, a Segítő Kezek Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője felkérést kapott az adományok szakszerű elosztásának helyi koordinálására.

A ma átadott szállítmány egyébként alig több, mint egy év alatt immár a negyedik nagyobb segélyszállítmány, amit a Szent László Szolgálat Püspökladányba illetve a Sárrétre juttat. 2009. év végén 1,5 millió Ft értékben konzerveket és vaniliás kekszet, 2009. karácsonya előtt 6,3 millió Ft értékben tartós élelmiszereket, 2010. év májusában pedig 1,6 millió Ft értékben háztartási cikkeket, gyógyászati segédeszközöket és új gyermekruhákat kaptak a kistérség rászoruló lakosai. A mai segélyszállítmány értéke eléri a 9 millió Ft-ot, így az elmúlt időszakban összesen 18,4 millió Ft értékben tudtunk - nagy örömünkre - segítséget nyújtani e térségben.

Az átadási ceremóniát követően dr.Kató Ernő elnök Guszev Alekszanderrel, az Oroszországi Föderáció főkonzuljával találkozott. Főkonzul úr tájékozódott a Szent László Szolgálat tevékenységéről, és szót váltottak a segítségnyújtás lehetséges formáiról is. Megállapodtak, hogy még ebben a hónapban folytatják a megbeszéléseiket.

2010. november 18.

 

Több hazai helyszínen is konkrét segélyező munkával "ünnepelte" november tizennyolcadikát, hivatalos bejegyzése jogerőre emelkedésének első évfordulóját a Szent László Szolgálat.
 

Budapest XVIII. kerülete Polgármesteri Hivatalában dr. Kató Ernő, a Szolgálat elnöke adta át Csomó Tamásnak, Pestszentlőrinc és Pestszentimre alpolgármesterének azt a gyógyszerekből álló, 4 millió Ft értékű adományt, amit a kerület szociális és egészségügyi intézményei, szolgálatai osztanak majd szét az idős, legyengült szervezetű beteg emberek között.

Szolnokon Szalay Ferenc polgármester vette át, és jelentette be városházi sajtótájékoztatóján hivatalosan is a nyilvánosság számára a Szent László Szolgálatnak azt az ugyancsak gyógyszerekből álló, és 7 millió Ft értékű adományát, amit az Egyesített Szociális Intézmény, a Humán Szolgáltató Központ és a Szolnok Jövőjéért Alapítvány Hajléktalanokat Segítő Szolgálata juttatnak el ezekben a napokban a rászoruló emberekhez.

A Szent László Szolgálat vezetői gondoltak ezúttal is a munkájukat segítőkre: mintegy 500 ezer Ft értékben, égési sérülések, nyílt sebek, bőrgyulladások, ekcémák kezelésére szolgáló gyógyszerkészítményeket kaptak önkénteseik, részben saját felhasználásra, részben pedig hivatásuk, napi munkájuk gyakorlását elősegítendő, elsősegélynyújtás céljából – a kedvezményezettek között ezúttal elsősorban tűzoltók, valamint logisztikai szakemberek szerepelnek.
 

Szolgálatunk továbbra is folytatja a téli krízisenyhítő programjai lebonyolításához szükséges pénzgyűjtést. A támogatások lehetséges módozatairól honlapunkról, prospektusunkból, de telefonon vagy személyesen is tájékozódhatnak a jó szándékú, segíteni kívánó adakozóink.

 

2010. november 15.


A Szent László Szolgálat 2010. évi tervében szerepel többek között a hazai katasztrófák okozta lakossági és intézményi gondok mérséklésében vállalt részvétel, továbbá a nehéz szociális helyzetben lévő családok, valamint az intézményekben élő rászoruló emberek támogatása.  

Ennek megfelelően az egészségmegőrző és betegségmegelőző program keretében - nagylelkű adományozóink jóvoltából, orvosok bevonásával - ezekben a napokban kezdődik meg a főváros és nyolc megye több intézményében 100.000 doboz Gerovit kapszula átadása. (A készítmény 10 féle vitamin és egy erőnlétet javító hormon kombinációja, mely alkalmas az idősebb korosztály vitaminhiányos állapotainak megelőzésére, kezelésére, legyengült fizikai állapot javítására, és időskori csontelváltozások megelőzésére is.) Az adománnyal a Szolgálat így közel húszezer gyenge fizikai állapotban és vitaminhiányban szenvedő idős emberen segíthet.

Ugyancsak intézményben élő rászorulók számára, orvosi kontroll melletti felhasználásra adományoz a Szolgálat Antagel M tablettákat, ami felnőtteknek a gyomorsav megkötésére szolgáló gyógyszer. (Olyan betegségekben alkalmazható, amelyekben a gyomor fokozott savtermelése áll a háttérben. Így például: gyomorégés, gyomor- és nyombélfekély heveny fázisában, akut gyomorhurut esetén, normális és magasabb váladékú, idült gyomorhurut heveny fázisában; nyelőcsőgyulladás, a gyomorból történő sav visszafolyás miatt. Enyhe, egyenletes és hosszantartó savközömbösítő hatást biztosít a gyomorban, így a gyomortáji teltségérzet és másodlagos fokozott sósavtermelés elmarad.)

A Szent László Szolgálat hamarosan segélyszállítmányt visz a vörösiszap sújtotta településekre is. A tartós élelmiszereket, valamint bútorokat, takarókat és egyéb hasznos cikkeket tartalmazó összeállításban Phlogosam hab és Culevit krém is szerepel. Már megkezdődtek az egyeztetések, hogy orvosi ajánlás alapján, de természetesen térítésmentesen juthassanak hozzá a bőrbántalmakat, bőrsérüléseket szenvedettek az I. fokú, és felületes II. fokú égési sérülések, nyílt sebek, bőrgyulladások, mérgezés okozta bőrbántalmak, lábszárfekélyhez társuló ekcémák, kontaktekcémák kezelésére szolgáló fontos gyógyszerekhez.

November hónap során a Szent László Szolgálat által segélyként eljuttatandó gyógyszerek összértéke meghaladja a 70,3 millió forintot.

2010. november 5.


Legutóbbi híradásunk óta alig egy hónap telt el, ám ez az idő sem múlt hiába, csupán kevésbé "látványos" munkát végeztünk. Felhívást bocsátottunk ki a vörösiszap - ipari tározó gátszakadása miatt bekövetkezett katasztrófa károsultjainak segítésére, de megkezdtük a téli krízisenyhítő programunk előkészítését is - már gyűjtjük az erre a célra felajánlott pénz- illetve természetbeni adományokat.(Eddig az a tapasztalatunk, hogy egy - egy  adomány - felajánlás mellett több száz segítségért hozzánk forduló, bajba jutott ember, család jajj-kiáltása, gyakran könyörgése a jellemző. Elosztani pedig csak azt tudják önkénteseink, ami az adományokból már rendelkezésünkre áll.)

Azért nem panaszkodunk, hiszen nemes lelkű adományozóink jóvoltából még november hónap folyamán - sok egyéb hasznos cikk mellett - 100.000 doboz, több, mint  70 millió Ft értékű, főként legyengült, idős embereknek javallott vitamin-komplexet és izomerősítőt osztunk ki a fővárosban, valamint hazánk nyolc megyéjében.(Ebbéli segítségnyújtásunk természetesen orvosi kontroll mellett, és elsősorban intézményekben zajlik majd.)

Összeállítás alatt áll az a segélyszállítmányunk is, amit a vörösiszap - katasztrófa károsultjainak szánunk, és ami bútorokat, tartós élelmiszereket, valamint égési sérülések kezelésére szolgáló krémeket, gyógyszereket tartalmaz.(Szerencsére természetbeni adományok érkeznek e célból is hozzánk, viszont az "erősen koncentrált" segélypénz - gyűjtések következményeként - hasonlóan már a borsodi vízkárokkal kapcsolatos felhívásunk eredményéhez is - pénzfelajánlást szinte alig kapunk, pedig a logisztikai költségeink is jelentősek. Jól tudjuk, hogy ezzel a gonddal még számos tisztességes, jószándékú, időben segíteni akaró és tudó! segélyszervezet küzd manapság. Mindenesetre, ami adomány a rendelkezésünkre áll,    -  szokásunkhoz híven - azt ezúttal is mielőbb igyekszünk célba juttatni a családokhoz, az intézményekhez.) 

Közben folyik az egyéni segélykérelmek feldolgozása, regisztrálása, és természetesen - lehetőségeinktől  függően - a kérésekben foglaltak teljesítése is.

Nagy örömet jelent számunkra, hogy az I. félévi 52 millió Ft értékű segítségnyújtásunkat követően a II. félévben már november hónap végéig  újabb, 81 millió Ft értéket meghaladó segéllyel szolgálhatunk a bajbajutott, rászoruló emberek, illetve intézmények érdekében.